Powidła węgierkowe bez mieszania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte śliwki wypestkować, wrzucić do dużej miski, polać sokiem z cytryny, posypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Następnego dnia wrzucić do dwóch garnków razem z powstałym sokiem (będzie go sporo ale tak ma być), zagotować, później zmniejszyć płomień na najmniejszy i gotować ok. 5 - 6 godzin.
Wg tego co wyczytałam w kilku miejscach, nie trzeba wogóle mieszać, przyznam jednak że zabrakło mi wiary w to, że się nie przypalą i oczywiście cierpliwości więc zamieszałam ze trzy razy.
Jednak uważam teraz, że faktycznie jest to świetny przepis na powidła bez mieszania, bo te moje trzy machnięcia łyżką nic by nie dały gdyby powidła miały się przypalić :)
2.Gdy powidła nabiorą gęstości (można to sprawdzić wkładając na 10 minut do lodówki spodeczek z odrobiną powideł), gorące wlewać do czystych słoiczków, nałożyć zakrętki, słoiczki odwrócić do góry dnem, przykryć ręcznikiem i tak zostawić na parę godzin.
Z podanych proporcji wyszło mi 13 słoiczków o poj. 330 ml.
3.Taki sposób robienia powideł bardzo polecam i życzę smacznego :)
Porady
Powidła doskonale smakują zwyczajnie z bułeczka na śniadanie lub jako dodatek do ciast i deserów.
Komentarze