Potrawka warzywna

4.5 (155 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wymyśliłam ją specjalnie dla moich dwóch przyjaciółek, które są wegetariankami.

Składniki:

  • ● 20 dag groszku
    ● 40 dag ziemniaków
    ● 20 dag fasolki szparagowej
    ● mały kalafior
    ● 2 duże papryki
    ● seler
    ● 2 marchewki
    ● 30 dag cebuli
    ● 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● łyżka posiekanego koperku
    ● łyżka posiekanej natki pietruszki
    ● sól
    ● pieprz
    ● 2 łyżki octu
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z fasolki usuwamy końcówki.
    Ziemniaki obieramy. Kalafiora,
    groszek, ziemniaki i fasolkę
    myjemy. Gotujemy na
    półmiękko. Odcedzamy.
  • 2. Marchewki i selera obieramy.
    Papryki przekrawamy
    i usuwamy gniazda nasienne.
    Warzywa myjemy i kroimy
    w małe kawałki. Następnie
    gotujemy w osolonym wrzątku.
    Odcedzamy.
  • 3. Cebulę obieramy i kroimy
    w półkrążki. Szklimy na niewielkiej
    ilości rozgrzanego oleju.
    Wkładamy ugotowane warzywa.
    Wsypujemy zieleninę.
    Wlewamy 500 ml wody
    i zagotowujemy. Dodajemy koncentrat. Mieszamy. Doprawiamy.
    Gotujemy ok. 15 minut.
  • 4. Warzywa przekładamy do
    naczynia żaroodpornego. Zapiekamy
    ok. 15 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C.

Porady

● Warzywa przed włożeniem do piekarnika możemy posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. ● Danie smakuje z grzankami: bagietkę kroimy i podsmażamy na oliwie ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Ziemniaki

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować