Pomarańczowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty płuczemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w paseczki. Pora oczyszczamy z wierzchnich liści, kroimy w półplasterki.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy.
2.Morele kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki. Przekrajamy jeszcze raz wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Pomarańczę obieramy ze skóry i białego miąższu. Dzielimy na cząstki, które obieramy z błonek. Każdą cząstkę kroimy na 5-6 kawałków. Pokrojone pomarańcze odciskamy lekko z nadmiaru soku (sok zachowujemy) i wraz z morelami dodajemy do warzyw. Mieszamy.
3.Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy sok z pomarańczy (powinno być ok. 2 łyżek), sól i curry. Dokładnie mieszamy.
Sosem polewamy sałatkę, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.
Komentarze