Pomarańczowa sałatka

5 (150 ocen)

Wytrawna sałatka do obiadu lub na przekąskę.

Składniki:

  • 4 spore liście kapusty pekińskiej
    1/2 białej części pora (ok. 5 dag)
    2 nieduże marchewki (10-15 dag)
    3 spore morele (ok. 20 dag)
    1 średnia pomarańcza
    3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    1/2 płaskiej łyżeczki curry
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Pomarańczowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty płuczemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w paseczki. Pora oczyszczamy z wierzchnich liści, kroimy w półplasterki.
    Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy.
  • 2. Morele kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki. Przekrajamy jeszcze raz wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Pomarańczę obieramy ze skóry i białego miąższu. Dzielimy na cząstki, które obieramy z błonek. Każdą cząstkę kroimy na 5-6 kawałków. Pokrojone pomarańcze odciskamy lekko z nadmiaru soku (sok zachowujemy) i wraz z morelami dodajemy do warzyw. Mieszamy.
  • 3. Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy sok z pomarańczy (powinno być ok. 2 łyżek), sól i curry. Dokładnie mieszamy.
    Sosem polewamy sałatkę, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować