POMARAŃCZOWA DELICJA

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis mam od znajomej z NK. Była to Wiśniowa delicja. Ja zrobiłam w wersji pomarańczowej.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -5 jaj
    -170 g. cukru
    -85 g. mąki tortowej
    -85 g. maki ziemniaczanej
    -1 czubata łyżeczka proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy

    masa budyniowa:
    -1 l. soku pomarańczowego
    -3 białe budynie (tu cytrynowe)
    -6 łyżek cukru

    pianka pomarańczowa:
    -3 Śnieżki
    -0,5 l. mleka
    -2 galaretki pomarańczowe
    -2 szklanki wody

    dodatkowo:
    -2 paczki Delicji pomarańczowych

    polewa czekoladowa:
    -1/2 gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Pomarańczowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt- Białka ubić z sola, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać mąki z proszkiem. Delikatnie wymieszamy i przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 min.175*.
  • masa budyniowa 2. masa budyniowa-Na soku ugotować budynie z dodatkiem cukru. Jeszcze gorący wylać na biszkopt
  • warstwa ciastek 3. Zaraz ułożyć ciastka.
  • warstwa pianki 4. pianka- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody.Odstawić do lekkiego tężenia. Śnieżki ubić w/g przepisu na opakowaniu. Wlewać lekko tężejące galaretki, miksując. Pianką przykryć delicje.
  • esy-floresy 5. Na górę polać polewą w esy-floresy, roztopioną czekoladą nad parą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa budyniowa Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować