Polędwiczki w sosie miodowo-cebulowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie nie tylko dla miłośników mięs na słodko.

Składniki:

  • ● 50 dag polędwiczek wieprzowych
    ● 3 czerwone cebule
    ● olej
    ● mały słoiczek miodu spadziowego
    ● łyżka octu winnego
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 2-3 łyżki sosu sojowego
    ● 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    ● przyprawy: sól, pieprz, mielona ostra papryka, 2 łyżeczki su
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki w sosie miodowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata: 4 łyżki oleju mieszamy
    z sosem sojowym,
    przeciśniętym przez praskę
    czosnkiem, solą, pieprzem,
    papryką, 1/2 tymianku i natką.
    Mięso myjemy, kroimy w plastry
    i lekko rozbijamy. Marynujemy
    ok. 8 godzin.
  • 2. Robimy sos miodowo-cebulowy:
    cebule obieramy i kroimy w plastry. Wsypujemy na
    rozgrzany na patelni olej i dusimy
    kilka minut (uważając, by
    cebula się nie przypaliła). Dodajemy
    resztę tymianku, ocet
    winny i miód. Smażymy, od
    czasu do czasu mieszając, aż
    powstanie niezbyt gęsty sos.
  • 3. Na patelni smażymy polędwiczki
    wraz z marynatą. Polewamy
    sosem.

Porady

Do pieczenia polędwiczek można dodać 1-2 łyżki wysokiej jakości oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować