Podrobiony bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę płuczemy, wyciskamy z wody i siekamy. Wrzucamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Zalewamy wodą, tak by zakrywała całą kapustę. Gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wyparowującą wodę.
2.Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy z dodatkiem przyprawy uniwersalnej na patelni z rozgrzanym olejem.
3.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość grubą kostkę. Solimy, pieprzymy i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Podsmażamy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
4.Po upływie 30 minut zawartość patelni (razem z tłuszczykiem) wrzucamy do kapusty. Dokładnie mieszamy. Gotujemy 10 minut.
5.Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Całość gotujemy 60 minut od czasu do czasu mieszając.
6.Po upływie tego czasu dodajemy paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę przyprawy uniwersalnej i pieprz (według uznania). Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 20 minut.
7.Gotowe danie podajemy w miseczkach udekorowane listkami laurowymi i gałązką świeżej bazylii. Kapustka świetnie smakuje z pieczywem.
Porady
Danie świetnie smakuje po odgrzaniu na drugi dzień.
Komentarze