To ciasto robię jesienią i zimą, kiedy mam świeży zapas konfitur z wiśni. Taka wersja nam najbardziej smakuje.
60 min
Składniki:
foremka 20 x 29 cm<br>
2 szkl. mąki
250 g zimnego masła
4 jajka (żółtka i białka osobno)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao do pieczenia
1 szkl. cukru (do piany z białek)
1 słoiczek konfitur z wiśni lub inny ulubiony kwaskowaty dżem
Pleśniak z konfiturami wiśniowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 175°C.
Mąkę z proszkiem przesiekać z masłem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Jedna z nich powinna być trochę większa – wyłożymy nią spód foremki.
Jedną z dwóch mniejszych części włożyć do miski z proszkiem kakaowym i wgnieść go w ciasto.
Każdą z trzech części zawinąć w folię spożywczą i dobrze schłodzić w lodówce. Ciasto można zrobić poprzedniego dnia. Jeśli bardzo się spieszymy, dwie mniejsze kulki ciasta można włożyć do zamrażarki na 1 godzinę, a tą większą od razu wylepić formę i poczekać na schłodzenie w zamrażarce reszty.
Białka również przykryć i włożyć do lodówki do czasu aż będziemy ubijać pianę.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać mąką.
Wyjąć z lodówki większą kulkę ciasta, wyłożyć nią formę, na to nałożyć cienką warstwę konfitur z wiśni i zetrzeć na nie ciemną część ciasta na tarce o dużych oczkach.
Ubić pianę z białek, gdy jest już sztywna, stopniowo dodawać cukier i miksować dalej aż stanie się bardzo gęsta i szklista. Wyłożyć pianę na konfitury. Na pianę zetrzeć jasną część ciasta.
Włożyć do piekarnika i piec 45-50 minut.
Komentarze