Placuszki na budyniu

4.48 (199 ocen)

śniadanko dla łasuchów - bo grunt to dobrze zacząć dzień :)

Składniki:

  • Wersja LIGHT:
    * 1,5 szklanki wody
    * budyń śmietankowy
    * łyżka cukru
    *jajko
    * łyżka kaszy manny
    * 2 łyżki otrębów lub maki
    * łyżka oliwy

    (można też przygotować wersje FULL i wodę zastąpić mlekiem, a otręby mąką)
Wystaw ocenę:

4.48 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki na budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szklankę wody zagotować z łyżką cukru. Osobno w połowie szklanki wody rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na wrzącą wodę i zagotować. Gotować chwilę, delikatnie mieszając. Odstawić masę do ostygnięcia.
  • 2. Do schłodzonego budyniu wbić jajko, dodać łyżkę kaszy manny, mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. (jeśli tworząc się grudki, bo budyń był gęsty, można masę po prostu zmiksować)
  • 3. Gotowe ciasto kłaść łyżką na patelni teflonowej, na której uprzednio rozgrzaliśmy tłuszcz i smażyć w obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować