Kruchy jabłecznik na budyniu

4.5 (192 ocen)

Pyszne ciasto z jabłkami zatopionymi w budyniu ugotowanym na soku jabłkowym :-))

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    40 dag mąki
    25 dag cukru pudru
    25 dag masła lub margaryny
    6 żółtek
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    1 l soku jabłkowego
    3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
    cukier do smaku

    Dodatki:
    1 kg jabłek
    2 - 3 łyżeczki cynamonu
    3 - 4 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Kruchy jabłecznik na budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników szybko wyrobić ciasto kruche, podzielić na dwie części i schłodzić.
  • 2. Masa budyniowa:
    Na soku jabłkowym ugotować budyń.
  • 3. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z cynamonem.
  • 4. Przygotowanie do pieczenia:
    Jedną część ciasta ułożyć na blaszce (25/35 cm.) i posypać bułką tartą (ja podpiekłam ciasto 15 min. w temp. 180*C) - rozłożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka - zalać masą budyniową - wierzch przykryć kruszonką przygotowaną z drugiej części ciasta (ja zamroziłam ciasto i starłam na tarce jarzynowej). Piec w piekarniku przez 45 - 50 min. w temp. ok. 180*C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować