Kruchy jabłecznik na budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Z podanych składników szybko wyrobić ciasto kruche, podzielić na dwie części i schłodzić.
2.Masa budyniowa:
Na soku jabłkowym ugotować budyń.
3.Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z cynamonem.
4.Przygotowanie do pieczenia:
Jedną część ciasta ułożyć na blaszce (25/35 cm.) i posypać bułką tartą (ja podpiekłam ciasto 15 min. w temp. 180*C) - rozłożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka - zalać masą budyniową - wierzch przykryć kruszonką przygotowaną z drugiej części ciasta (ja zamroziłam ciasto i starłam na tarce jarzynowej). Piec w piekarniku przez 45 - 50 min. w temp. ok. 180*C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze