Placki ziemniaczane z nadzieniem

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kuchni pomaga mi moja córka Martynka.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● jajko
    ● 3 łyżki mąki
    ● mała cebula
    ● sól
    Nadzienie:
    ● 40 dag mielonego mięsa
    ● cebula
    ● mały kawałek boczku
    ● sól, pieprz, słodka mielona papryka
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i cebulę kroimy
    w małą kostkę. Smażymy. Dodajemy
    mięso, doprawiamy
    solą, pieprzem i papryką. Mieszając,
    smażymy kilka minut.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i ścieramy na tarce o dużych
    oczkach, a cebulę na
    tarce o małych oczkach. Do
    masy dodajemy jajko, mąkę
    i sól. Mieszamy.
  • 3. Masę nabieramy łyżką i na
    oleju smażymy cienkie placki.
    Gdy spód się lekko podsmaży,
    nakładamy nadzienie i przykrywamy
    cienką warstwą masy.
    Smażymy z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować