Placki ziemniaczane z bakłażanem i sosem mięsno-pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Placuszki są dość syte więc spokojnie mogą posłużyć za danie obiadowe lub wczesną kolację ;)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    300 g schabu
    500 g pieczarek
    1 mały bakłażan
    1 szklanka mąki
    2 łyżki śmietany 30 %
    sól , pieprz
    olej do smażenia
    mąka do obtaczania placków

    Do dekoracji
    bakłażan , ogórek , pomidor ,rzodkiewka , koper
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z bakłażanem i sosem mięsno-pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ziemniaki z bakłażanem 1. Ziemniaki obieramy , gotujemy do miękkości. Bakłażana skrawamy w paski obieraczką do warzyw , następnie kroimy go w mniejszą kostkę-dodajemy do ziemniaków , dosypujemy mąkę, sól i pieprz ugniatamy ciasto.
  • sos 2. Schab kroimy w kostkę wrzucamy na rozgrzany olej .
    Pieczarki obieramy , kroimy w pół plasterki dokładamy do podsmażonego schabu.
    Po ok 5 min odlewamy sok wytworzony z pieczarek do miseczki mieszamy go ze śmietaną , solą i pieprzem- wlewamy na patelnie dusimy następne 5 min.
  • placki ziemniaczane 3. Na patelni rozgrzewamy olej , ręką formujemy placuszki ( jak kotlety mielone) , każdy obtaczamy w mące (otrzepujemy z nadmiaru) smażymy na złoty kolor z obu stron. Na talerzu polewamy sosem.
    Dekorujemy warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Schab Warzywa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować