Placki po zbójnicku

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Małe urozmaicenie dla zwyczajnych placków ziemniaczanych

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 cebule
    2 jajka
    3-4 łyżki mąki
    20 dag pieczarek
    50 dag mielonego mięsa
    3 ząbki czosnku
    6 łyżek pikantnego keczupu
    tymianek
    mielona papryka-słodka i ostra
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Placki po zbójnicku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Możemy je skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jedną z cebul również obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego pieczarki i cebulę, doprawiamy tymiankiem, solą , pieprzem i smażymy krótko. Następnie dodajemy mięso.Mieszamy wszystko razem i podsmażamy, aż mięso się lekko zrumieni. Doprawiamy jeszcze solą pieprzem, papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy keczup. Mieszamy.Przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy mięso około kwadransa.
  • 2. Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce.Odciskamy sok. Dodajemy drugą z cebul, również obraną i drobno posiekaną., a także mąkę i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać natkę pietruszki-świeżą lub suszoną. Masę mieszamy. Smażymy na patelni placki- na rumiano, z obu stron. Placki przekładamy masą mięsną. Jemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować