Placki po litewsku

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mieszkam z mężem i moją mamą. Zajmuję się domem i wychowaniem rocznej Karolinki. Przepisdostałam od koleżanki.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 2 dag drożdży
    ● 1,5 szklanki mleka
    ● 1 kajzerka
    ● 2 jajka
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzamy 3 łyżkami ciepłego mleka
    i odstawiamy do wyrośnięcia. Bułkę moczymy w 1/2 szkl.
    mleka. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odciskamy.
    Wkładamy do miski i zalewamy szklanką gorącego
    mleka, mieszamy. Dodajemy żółtka, odciśniętą bułkę
    i wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
    Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
  • 2. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą.
    Łyżką nabieramy nieduże
    porcje, kładziemy
    w sporych odstępach
    na rozgrzany olej
    i smażymy z obu stron
    na złoty kolor. Placki
    podajemy z sosem
    pieczarkowym lub ze
    śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować