Placki po litewsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzamy 3 łyżkami ciepłego mleka
i odstawiamy do wyrośnięcia. Bułkę moczymy w 1/2 szkl.
mleka. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odciskamy.
Wkładamy do miski i zalewamy szklanką gorącego
mleka, mieszamy. Dodajemy żółtka, odciśniętą bułkę
i wyrośnięty rozczyn. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
2.Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą.
Łyżką nabieramy nieduże
porcje, kładziemy
w sporych odstępach
na rozgrzany olej
i smażymy z obu stron
na złoty kolor. Placki
podajemy z sosem
pieczarkowym lub ze
śmietaną.
Komentarze