Placek truskawkowy

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne ciasto z pianką truskawkową i kawałkami truskawek - idealne dla całej rodziny na upalne dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 1/2 szklanki cukru
    - szczypta soli
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 5 jajek
    - 1 szklanka mąki

    Nadzienie
    - 2 galaretki truskawkowe
    - 1,5 szklanki wody
    - 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
    - 20 dag pokrojonych truskawek
    - 200 ml mleka

    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. Białka ubić z solą. Wsypać cukier i cukier waniliowy. Ubijając, dodawać żółtka. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 24/24 - pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Upieczone ostudzone ciasto przekroić na pół.
  • Dodajemy truskawki do masy 2. Zimne mleko ubić z bitą śmietaną w proszku. Dodać rozpuszczone w wodzie i schłodzone galaretki. Masę ubić mikserem. Następnie dodać truskawki i delikatnie wymieszać.
  • Przekładamy ciasto 3. Na spód wylać masę truskawkową i przykryć drugim biszkoptem - lekko docisnąć. Wstawić na kilka godzin do lodówki- Gotowe posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować