Placek tarty

4.5 (153 ocen)

  • 60 min

Szybkie w przygotowaniu kruche ciasto z powidłem i pianą.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 3 szklanki mąki
    - 6 żółtek
    - 1 kostka margaryny
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1\2 szklanki cukru pudru
    - 3 łyżki kakao
    - powidło

    Piana
    - 6 białek
    - 3\4 szklanki cukru
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek tarty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z margaryna wyrobić nożem. Dodać żółtka, proszek i cukier puder. Wyrobić.
  • 2. Podzielić ciasto na 3 części
    - do jednej dodać kakao

    Jedno jasne ciasto rozwałkować do blaszki, dwa ciasta odłożyć na chwilę do zamrażalnika.
  • 3. Rozsmarowujemy powidło na rozwałkowanym cieście, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto ciemne.
    Białka ubić na sztywno pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.

    Na wierzch trzemy ostatnie jasne ciasto.

    Pieczemy 40 minut w temp. 180
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować