Placek śmietanowo - śmietanowy z makiem i kokosem

5 (149 ocen)

  • 50 min

Takie pyszne połączenie wielu smaków w jednym cieście:)

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kruche:
    4 szkl mąki
    250g margaryny
    3/4 szkl cukru
    2 łyżki śmietany
    6 żółtek
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek powideł śliwkowych

    Masa kokosowo - śmietanowa
    80g kokosu
    120g suchego maku
    250ml śmietany 18%
    6 łyżek cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2- 3 jabłka do wyłożenia na ciasto

    Ciasto białkowo - śmietanowe:
    6 białek
    3/4 szkl cukru
    2 budynie śmietankowe
    700g śmietany 18%
    1,5 łyżeczki octu winnego

Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek śmietanowo - śmietanowy z makiem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Zarobić ciasto z podanych składników i podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą wsadzić do zamrażalnika. Większą dać do lodówki na czas przygotowania reszty ciasta. Po tym czasie rozwałkowane przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Posmarować ciasto powidłami.
  • 2. Masa kokosowo - śmietanowa: Wszystkie składniki połączyć ze sobą mikserem. Gotowe przełożyć na ciasto z powidłami. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki jabłka.
  • 3. Ciasto białkowo - śmietanowe: Śmietanę zmiksować z budyniami. Białka ubić na sztywno dodać cukier, a na końcu ocet. Pianę delikatnie połączyć ze śmietaną, mieszając łyżką. Ciasto przelać na masę makowo - kokosową. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Całość piec ok. 60 minut w 180 stopniach, do zrumienienia ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować