Ciasto z makiem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, wciąż miksując, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do masy dodać żółtka i jeszcze przez chwilę miksować, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
Na masę jajeczną przesiać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać całość delikatnie łyżką.
Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do wystygnięcia.
2.Beza z makiem:
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie wsypać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki (takiej samej, w jakiej piekł się biszkopt), wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
3.Beza kokosowa:
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie wsypać do masy wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki (jak wyżej) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
4.Krem:
Budynie waniliowe rozmieszać w misce 500 ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać (można to zrobić mikserem na niskich obrotach). Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń z żółtkami i mąkami i zagotować. Pogotować przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć go folią spożywczą. Odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, tak jak masło).
Masło utrzeć i stopniowo dodawać ostygnięty budyń, cały czas miksując. Mamy otrzymać jednolity, gładki krem.
5.Składniki do nasączenia wymieszać razem. Gotowym ponczem nasączyć biszkopt ułożony w blaszce. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i położyć na niego bezę z makiem.
Bezę z makiem posmarować powidłami śliwkowymi i wyłożyć połowę pozostałego kremu. Na krem położyć bezę kokosową i posmarować ją resztą kremu.
6.Polewa:
Wszystkie składniki na polewę włożyć do rondelka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 3-4 minuty, aż nieco zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Gotową polewą polać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.
Komentarze