Ciasto z makiem i kokosem

  • wyświetlono: 1677 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest pracochłonne, ale wyjątkowo smaczne

Składniki

biszkopt:
- 3 duże jajka (rozmiar L)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

beza z makiem:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maku
- 100 g rodzynek
- 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

beza kokosowa:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych

krem:
- 1 l mleka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
- 6 żółtek
- 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 g masła w temperaturze pokojowej

polewa:
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- 40 g masła
- 2 łyżki zwykłego kakao

nasączenie:
- 1/3 szklanki wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru

dodatkowo:
- 5 łyżek powideł śliwkowych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z makiem i kokosem

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, wciąż miksując, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do masy dodać żółtka i jeszcze przez chwilę miksować, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
    Na masę jajeczną przesiać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać całość delikatnie łyżką.
    Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Beza z makiem:
    Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie wsypać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki (takiej samej, w jakiej piekł się biszkopt), wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
  • 3. Beza kokosowa:
    Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie wsypać do masy wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki (jak wyżej) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
  • 4. Krem:
    Budynie waniliowe rozmieszać w misce 500 ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać (można to zrobić mikserem na niskich obrotach). Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń z żółtkami i mąkami i zagotować. Pogotować przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć go folią spożywczą. Odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, tak jak masło).
    Masło utrzeć i stopniowo dodawać ostygnięty budyń, cały czas miksując. Mamy otrzymać jednolity, gładki krem.
  • 5. Składniki do nasączenia wymieszać razem. Gotowym ponczem nasączyć biszkopt ułożony w blaszce. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i położyć na niego bezę z makiem.
    Bezę z makiem posmarować powidłami śliwkowymi i wyłożyć połowę pozostałego kremu. Na krem położyć bezę kokosową i posmarować ją resztą kremu.
  • 6. Polewa:
    Wszystkie składniki na polewę włożyć do rondelka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 3-4 minuty, aż nieco zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Gotową polewą polać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

ciasto      z biszkoptami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową

-delikatne i nieziemskie w smaku!

z kawą

Dodane przez: juchab

Ciasto z kremem kawowym i prażonym kokosem

Lekkie i bardzo smaczne!

Ciasto z makiem i serem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z makiem i serem

Ciasto serowo makowe z dodatkiem...

kruche z jagodami

Dodane przez: lucyna19

Kruche ciasto z jagodami i kokosem

Smak jagod i kokosu tworzą ciekawą...

Ciasto

Dodane przez: gotujzkarolka16

Ciasto z makiem i wiśniami

Pyszne ciasto, które zawsze smakuje...

image-1xa1jrl

Dodane przez: anita176

szybkie ciasto z kokosem i ananasem

Pyszne, pachnące i bardzo szybkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE