Ciasto z makiem i kokosem

4.51 (172 ocen)

Ciasto jest pracochłonne, ale wyjątkowo smaczne

Składniki:

  • biszkopt:
    - 3 duże jajka (rozmiar L)
    - 3/4 szklanki cukru
    - 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego

    beza z makiem:
    - 5 białek
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1 szklanka maku
    - 100 g rodzynek
    - 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

    beza kokosowa:
    - 5 białek
    - 3/4 szklanki cukru
    - 200 g wiórków kokosowych

    krem:
    - 1 l mleka
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
    - 6 żółtek
    - 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
    - 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 250 g masła w temperaturze pokojowej

    polewa:
    - 4 łyżki wody
    - 4 łyżki cukru
    - 40 g masła
    - 2 łyżki zwykłego kakao

    nasączenie:
    - 1/3 szklanki wody
    - 3 łyżki soku z cytryny
    - 2 łyżeczki cukru pudru

    dodatkowo:
    - 5 łyżek powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z makiem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, wciąż miksując, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do masy dodać żółtka i jeszcze przez chwilę miksować, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
    Na masę jajeczną przesiać mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać całość delikatnie łyżką.
    Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Beza z makiem:
    Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie wsypać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki (takiej samej, w jakiej piekł się biszkopt), wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
  • 3. Beza kokosowa:
    Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Ciągle ucierając, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie wsypać do masy wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki (jak wyżej) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
  • 4. Krem:
    Budynie waniliowe rozmieszać w misce 500 ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać (można to zrobić mikserem na niskich obrotach). Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wlać rozmieszany budyń z żółtkami i mąkami i zagotować. Pogotować przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć go folią spożywczą. Odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, tak jak masło).
    Masło utrzeć i stopniowo dodawać ostygnięty budyń, cały czas miksując. Mamy otrzymać jednolity, gładki krem.
  • 5. Składniki do nasączenia wymieszać razem. Gotowym ponczem nasączyć biszkopt ułożony w blaszce. Na nasączony biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i położyć na niego bezę z makiem.
    Bezę z makiem posmarować powidłami śliwkowymi i wyłożyć połowę pozostałego kremu. Na krem położyć bezę kokosową i posmarować ją resztą kremu.
  • 6. Polewa:
    Wszystkie składniki na polewę włożyć do rondelka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 3-4 minuty, aż nieco zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Gotową polewą polać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować