Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gulasz: Mięso oczyścić, posolić i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podlać wodą, dodać listek laurowy i ziela angielskie smażyć do miękkości co jakiś czas podlewając wodą.
2.Mięso pokroić w grubszą kostkę, cebulę w drobną kostkę, dodać do mięsa, smażyć. Doprawić do smaku wegetą, maggi, ostrą papryką, pieprzem.
3.Placki ziemniaczane: ziemniaki zetrzeć na tarce lub zmielić w malakserze. Dodać żółtko, przyprawy i mąkę, wymieszać.
4.Białko ubić dodać do masy jajecznej, wymieszać.
5.Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu.
6.Placuszki podawać polane gulaszem.
Porady
W zależności od upodobania gulasz można zabielić: 2 łyżeczki mąki rozmaieszać w małej ilości wody, dodać 2 łyżeczki śmietany i szczyptę soli, zahartować sosem spod tłuszczu, wlać do mięsa, zagotować.
Komentarze