Przepis na tego placka jest u mnie w rodzinie od wielu lat. Tradycyjnie zawsze przygotowywany był z powidła śliwkowego i jabłek, dla odmiany spróbowałam wersję z wiśnią i borówką i tak oto powstał nowy-stary przepis.
Placek pleśniak z wiśnią i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotowanie ciasta: żółtka, miękką margarynę, mąkę oraz proszek do pieczenia zagnieć na jednolite ciasto, podziel ciasto na trzy równe części
2.jedną część ciasta zagnieć z kakao, drugą część ciasta zagnieć z cukrem pudrem, włóż oba ciasta do zamrażarki na 20 minut, trzecią część ciasta rozłóż w kwadratowej formie do pieczenia (o boku 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia
3.wiśnie wydryluj, borówki oczyść, wymieszaj owoce z mąką ziemniaczaną i dwoma łyżkami cukru, wyłóż mieszankę na ciasto w formie
4.wyjmij z zamrażarki ciasto, zetrzyj na tarce ciasto z kakao i rozłóż je na owocach
5.białka ubij na sztywno z cukrem pudrem, wyłóż na ciemne ciasto, na wierzch zetrzyj ciasto jasne
6.piecz placek we wcześniej nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę
Komentarze