Placek pleśniak z wiśnią i borówką

4.51 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na tego placka jest u mnie w rodzinie od wielu lat. Tradycyjnie zawsze przygotowywany był z powidła śliwkowego i jabłek, dla odmiany spróbowałam wersję z wiśnią i borówką i tak oto powstał nowy-stary przepis.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dkg owoców (borówka oraz wiśnia)
    1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżki cukru

    Składniki na ciasto:
    4 jajka
    250g dobrej margaryny
    2,5 szklanki mąki
    10dkg cukru kryształu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    10dkg cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek pleśniak z wiśnią i borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotowanie ciasta: żółtka, miękką margarynę, mąkę oraz proszek do pieczenia zagnieć na jednolite ciasto, podziel ciasto na trzy równe części
  • 2. jedną część ciasta zagnieć z kakao, drugą część ciasta zagnieć z cukrem pudrem, włóż oba ciasta do zamrażarki na 20 minut, trzecią część ciasta rozłóż w kwadratowej formie do pieczenia (o boku 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  • 3. wiśnie wydryluj, borówki oczyść, wymieszaj owoce z mąką ziemniaczaną i dwoma łyżkami cukru, wyłóż mieszankę na ciasto w formie
  • 4. wyjmij z zamrażarki ciasto, zetrzyj na tarce ciasto z kakao i rozłóż je na owocach
  • 5. białka ubij na sztywno z cukrem pudrem, wyłóż na ciemne ciasto, na wierzch zetrzyj ciasto jasne
  • 6. piecz placek we wcześniej nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować