Pizza ze szpinakiem, fetą i pomidorkami

4.51 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

puszysta, chrupiąca i aromatyczna, najlepsza domowa pizza

Składniki:

  • Ciasto:
    30 g drożdży,
    ½ łyżeczki cukru,
    1 łyżeczka soli,
    ½ łyżeczki suszonej bazylii,
    3 łyżki oliwy z oliwek,
    ok. 2 szkl. mąki,
    ¾ szkl. ciepłej wody,
    Nadzienie:
    100 g sera sera feta,
    kilka pomidorków koktajlowych,
    3 garście świeżego szpinaku,
    1 pętko cienkiej kiełbasy,
    100 g sera żółtego np ementaler,

    Sos:
    2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia, 1 łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza ze szpinakiem, fetą i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier,bazylię, 1łyżkę mąki oraz ½ szkl. ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce.
    W tym czasie kroimy kiełbasę, ser feta, żółty ser ścieramy na tarce. Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilkę podsmażamy. Do podrośniętych drożdży dodajemy resztę wody, mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem, posypujemy żółtym serem, układamy resztę składników. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12-15 min. na termoobiegu. Pizzę podajemy z sosem czosnkowo-paprykowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować