puszysta, chrupiąca i aromatyczna, najlepsza domowa pizza
Składniki:
Ciasto:
30 g drożdży,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
½ łyżeczki suszonej bazylii,
3 łyżki oliwy z oliwek,
ok. 2 szkl. mąki,
¾ szkl. ciepłej wody,
Nadzienie:
100 g sera sera feta,
kilka pomidorków koktajlowych,
3 garście świeżego szpinaku,
1 pętko cienkiej kiełbasy,
100 g sera żółtego np ementaler,
Pizza ze szpinakiem, fetą i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier,bazylię, 1łyżkę mąki oraz ½ szkl. ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce.
W tym czasie kroimy kiełbasę, ser feta, żółty ser ścieramy na tarce. Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilkę podsmażamy. Do podrośniętych drożdży dodajemy resztę wody, mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem, posypujemy żółtym serem, układamy resztę składników. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12-15 min. na termoobiegu. Pizzę podajemy z sosem czosnkowo-paprykowym.
Komentarze