Składniki na dużą blachę (wymiary 34 x 34 cm):
CIASTO:
6 dkg drożdży
1 ½ szklanki letniej wody
2 łyżeczki cukru
5 szklanek mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
szczypta soli
ponadto:
puszka tuńczyka w kawałku (w sosie własnym)
200 g sera białego
około 20 oliwek zielonych nadziewanych pastą paprykową
150 g sera żółtego
puszka kukurydzy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do pizzy
oregano
Pizza z tuńczykiem, oliwkami i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypujemy cukrem, jak się rozpuszczą mieszamy z wodą. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce.
2.Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i podpiekamy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
3.Podpieczoną pizzę smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy przyprawą do pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy nim pizzę.
4.Tuńczyk rozdrabniamy widelcem i wykładamy na ser, następnie dajemy kukurydzę, przekrojone na pół oliwki i pokrojony w kostkę ser biały. Całość posypujemy oregano i zapiekamy jeszcze około 15 minut.
Komentarze