Pizza z tuńczykiem, oliwkami i twarożkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

wyśmienita pizza zrobiona w domu:)))

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na dużą blachę (wymiary 34 x 34 cm):
    CIASTO:
    6 dkg drożdży
    1 ½ szklanki letniej wody
    2 łyżeczki cukru
    5 szklanek mąki pszennej
    1 szklanka mąki kukurydzianej
    2/3 szklanki mleka
    2/3 szklanki oleju
    szczypta soli

    ponadto:
    puszka tuńczyka w kawałku (w sosie własnym)
    200 g sera białego
    około 20 oliwek zielonych nadziewanych pastą paprykową
    150 g sera żółtego
    puszka kukurydzy
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    przyprawa do pizzy
    oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z tuńczykiem, oliwkami i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem, jak się rozpuszczą mieszamy z wodą. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce.
  • 2. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i podpiekamy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
  • 3. Podpieczoną pizzę smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy przyprawą do pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy nim pizzę.
  • 4. Tuńczyk rozdrabniamy widelcem i wykładamy na ser, następnie dajemy kukurydzę, przekrojone na pół oliwki i pokrojony w kostkę ser biały. Całość posypujemy oregano i zapiekamy jeszcze około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować