Ciasto na pizzę Magdy Gessler. Najlepsze, idealnie wypieczone. To moje ulubione ciasto na pizzę. Pizza przyrządzona w domu może być równie smaczna jak ta w pizzerii a nawet lepsza :)
Składniki:
Ciasto:
mąka 340 g
suszone drożdże 5 g
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżeczki
letnia woda 250 ml
1.Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na porcje po 150 g i uformować w kule.
Przykryć ciasto folią i odstawić na 45 minut, aby urosło (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik do 230 C.
2.Na patelnię wlać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać pomidory, sól i podgrzewać aż pomidory się rozpadną. Jak pomidory są już maziste dodać oregano, sól. Na koniec dodać bazylię i wymieszać.
3.Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach.
4.Paprykę kroimy w drobną kostkę a wędlinę w paseczki. Szczypiorek drobno siekamy.
5.Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w placki o średnicy około 30 cm. Placki posmarować sosem pomidorowym, posypać serami oraz papryką. Na koniec ułożyć na pizzy wędlinę. Piec około 15 minut. Po upieczeniu posypać posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze