Pizza serowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rarytas w świecie pizzy. Cienkie ciasto, delikatne, rozpływające się w ustach sery, wyraziste smaki lazura, camemberta, brie i mozzarelli oraz słodycz cebuli. Naprawdę trudno się oprzeć tej pizzy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 50 dekagramów
    - drożdże: 5 dekagramów
    - woda: 1 szklanka
    - oliwa: 3 łyżki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta

    - pomidory (z puszki, lub sos z kartonika): 1 sztuka
    - czosnek: 6 ząbków
    - tymianek: 2 łyżki
    - papryka (ostra): 1 szczypta
    - sos sojowy: 1 łyżka

    - ser lazur: 15 dekagramów
    - ser camembert: 1 sztuka
    - ser brie: 1 sztuka
    - ser mozzarella kulka: 1 sztuka
    - ser gouda (starty): 10 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na blat i zrobić wgłębienie. Dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, oliwę i wodę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na 2-3 porcje.
  • 2. Do miski wlać pomidory, obrane ząbki czosnku, paprykę, tymianek, sos sojowy. Zmiksować blenderem. Opcjonalnie można wycisnąć czosnek do pomidorów, dodać resztę składników sosu i wymieszać.
  • 3. Sery pokroić w plasterki. Cebulę w piórka.
  • 4. Porcje ciasta rozwałkować cieniutko na wymiar blaszki w piekarniku. Przyciąć papier do pieczenia na wymiar blaszki, ułożyć na nim ciasto. Rozgrzewać piekarnik do temperatury 300 stopni.
  • 5. Na każdym kawałku rozsmarować równomiernie sos nie zapominając o brzegach, poukładać sery, cebulę, przysypać tartą goudą.
  • 6. Pizzę piec pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 300 stopni około 10 minut lub do wyraźnego przyrumienienia się sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować