Rarytas w świecie pizzy. Cienkie ciasto, delikatne, rozpływające się w ustach sery, wyraziste smaki lazura, camemberta, brie i mozzarelli oraz słodycz cebuli. Naprawdę trudno się oprzeć tej pizzy.
1.Mąkę wysypać na blat i zrobić wgłębienie. Dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, oliwę i wodę i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na 2-3 porcje.
2.Do miski wlać pomidory, obrane ząbki czosnku, paprykę, tymianek, sos sojowy. Zmiksować blenderem. Opcjonalnie można wycisnąć czosnek do pomidorów, dodać resztę składników sosu i wymieszać.
3.Sery pokroić w plasterki. Cebulę w piórka.
4.Porcje ciasta rozwałkować cieniutko na wymiar blaszki w piekarniku. Przyciąć papier do pieczenia na wymiar blaszki, ułożyć na nim ciasto. Rozgrzewać piekarnik do temperatury 300 stopni.
5.Na każdym kawałku rozsmarować równomiernie sos nie zapominając o brzegach, poukładać sery, cebulę, przysypać tartą goudą.
6.Pizzę piec pojedynczo w piekarniku nagrzanym do 300 stopni około 10 minut lub do wyraźnego przyrumienienia się sera.
Komentarze