Pizza " po mojemu" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko delikatnie podgrzać, dodać sól, cukier i drożdże ok szklankę maki. Wymieszać odstawić aby rozczyn trochę podrósł. Następnie wsypac resztę mąki i dobrze wyrobić. podzielić na 2 części. Każda z nich rozwałkować i wyłożyć w 2 tortownicach. Zostawic do wyrośnięcia.
2.Pieczarki umyc i pokroi w pólplasterki i podsmażyc na maśle z cebula.Ser zetrze na tarce o grubych oczkach, papryke pozbawic gniazd nasiennych i pokroic w paseczki, szynke również pokroic w paski. koncentrat wymieszac z ketchupem i przyprawa do pizzy i wstawic do lodówki na chwile oby składniki połączyły się ze soba
3.Gdy ciasto jest wyrośnięte pozmarować je sosem pomidorowym i posypac 1/4 sera żółtego, wlożć je do piekarnika i podpiec przez ok 20 minut. Następnie je wyciągnać i wylożyć na nie: pieczarki, szynkę, kukurydzę i paprykę i posypac serem.
4.wszysto razem zapiekać jeszcze ok 10 minut aby ser się roztopił. Podawać na ciepło z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze