PIWNE CIASTECZKA FRANCUSKIE BEATKI

4.5 (167 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

SMACZNIUTKIE

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 22 szt:
    2,5 szklanki mąki tortowej
    250 gram zimnego masła
    125 ml piwa jasnego
    ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    oraz:
    marmolada wieloowocowa
    gruby cukier biały
    Rozmącone jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Piwa

Piwne ciasteczka francuskie beatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
    Mąkę przesiać do miski, włożyć pokrojone masło, dodać szczyptę soli i nożem posiekać jak najdrobniej. Dodać piwo, wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Owinąć go folią spożywczą i schłodzić około 1 godziny.
    Następnie ciasto rozwałkować na grub. około 5 mm.
    Wycinać trójkąty lub szklanką kółka, nakładać porcję marmolady i zlepiać brzegi. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i oprószyć grubym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
    Uwagi:
    Z tego ciasta można tworzyć różne kształty, np. pokroić na trójkąty i uformować rogaliki lub pokroić na kwadraty i zlepiać po 2 brzegi albo wyciąć foremką dowolne kształty i upiec ciasteczka bez nadzienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować