Piwne ciasteczka francuskie beatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Mąkę przesiać do miski, włożyć pokrojone masło, dodać szczyptę soli i nożem posiekać jak najdrobniej. Dodać piwo, wymieszać dokładnie i zagnieść ciasto. Owinąć go folią spożywczą i schłodzić około 1 godziny.
Następnie ciasto rozwałkować na grub. około 5 mm.
Wycinać trójkąty lub szklanką kółka, nakładać porcję marmolady i zlepiać brzegi. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i oprószyć grubym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
Uwagi:
Z tego ciasta można tworzyć różne kształty, np. pokroić na trójkąty i uformować rogaliki lub pokroić na kwadraty i zlepiać po 2 brzegi albo wyciąć foremką dowolne kształty i upiec ciasteczka bez nadzienia.
Komentarze