• Piróg Biłgorajski

    Dodane przez: luna19

  • Ponieważ to potrawa regionalna więc nazwa musi pozostać bez zmian czyli "Piróg" Jest potrawą z mojego regionu a ja muszę się przyznać że dopiero pierwszy raz go zrobiłam. Na pewno nie ostatni.

  • Składniki

    500 g ziemniaków
    500 g kaszy gryczanej
    250 g sera
    1 szkl śmietany
    60 g słoniny
    3 jajka
    sól
    pieprz
    smalec do formy

  • Sposób przygotowania

    1.
    mbm, - krok 1

    Ziemniaki obrać zalać wodą i ugotować, utłuc razem z wodą w której się gotowały. Wsypać kaszę, wymieszać i przykryć. Odstawić na ok pół godziny. Następnie ziemniaki z kaszą przełożyć do miski, dodać pokruszony ser, śmietanę i jajka. Słoninę drobno pokroić, stopić na patelni i dodać skwarki, z niewielką ilością doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę wysmarować smalcem i włożyć masę, wyrównać i posmarować jajkiem.

    2.
    pieróg biłgorajski - krok 2

    Piec w temp 180 st ok 1,5 godz. Podawać ze śmietaną, kefirem, maślanką lub mlekiem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, zdrowie_na_talerzu, mama_mnie_nauczyla
  • 0 komentarzy

Dodane przez: luna19

luna19 712

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-17T16:06:39+01:00

427 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii