Pikantne ogórki z marchewką w mrynacie musztardowo-ketchupowej

4.5 (147 ocen)

  • 25 min

W domu głównie królują kiszone i korniszone , ale i tak co rok robię parę słoiczków ogórków w innych wersjach , tak dla odmiany :)

  • 25 min

Składniki:

  • Na duże słoiki :
    ok 15/20 małych ogórków
    4 małe młode marchewki
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka wody
    2 łyżki octu
    2 łyżki musztardy sarebskiej
    3 łyżki pikantnego ketchupu
    1 łyżka bazylii
    1 łyżeczka gorczycy
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ketchupy

Pikantne ogórki z marchewką w mrynacie musztardowo-ketchupowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Ogórki obieramy , przekrawamy na pół , marchewkę myjemy przekrawamy w pół kroimy w słupki, czosnek kroimy na kawałki
  • ogórki z marchewką 2. Na dno słoików wkładamy kawałki czosnku oraz ogórki z marchewką
  • marynata 3. Ocet z wodą zagotowujemy w garnku , dodajemy musztardę i ketchup , mieszamy
  • marynata 4. Po chwili dodajemy bazylię i gorczyce , ponownie mieszamy.
  • przetwory 5. Gorącą marynatą zalewamy słoiki , pasteryzujemy 5 min, słoik otwieramy po minimum 2 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Marchewka Musztarda Warzywa Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować