Pijane rodzynki

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

Dozwolone od lat 18 ;D

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    6 jaj
    1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 budyń czekoladowy + kakao

    krem kakaowy:
    2 budynie czekoladowe+kakao
    masło/ margaryna
    4 szklanki mleka

    polewa:
    1/4 kostki masła/margaryny
    2 czekolady gorzkie/deserowe

    ponad to;
    dżem (wiśniowy u mnie)
    paczka rodzynek
    alkohol do namoczenia rodzynek


Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijane rodzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namoczyć w wódce lub spirytusie.
  • 2. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na puch, dodać cukier, żółtka, dokładnie zmiksować. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń i ok. 2 łyżek kakao. Piec w 180*C przez ok. 35 min. Ostudzić, przekroić na dwa placki.
  • 3. Krem: budynie ugotować na mleku z dodatkiem (wedle uznania) ok. 2 płaskich łyżek kakao. Ostudzić, utrzeć z masłem/ margaryną.
  • 4. Biszkopt przekroić na pół, ułożyć 2/3 porcji kremu, posmarować dżemem (kolejność dżemu i kremu może być także odwrotna). Przykryć biszkoptem, posmarować wierzch resztą kremu.
  • 5. 2 czekolady rozpuścić z 1/4 kostki masła, wymieszać z rodzynkami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Smacznego ;)

Porady

Rodzynki najlepiej zalać alkoholem i wstawić do lodówki na noc, Dzięki nim smak ciasta jest wyjątkowy i bardzo intensywny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować