Pijane rodzynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki namoczyć w wódce lub spirytusie.
2.Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli na puch, dodać cukier, żółtka, dokładnie zmiksować. Powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń i ok. 2 łyżek kakao. Piec w 180*C przez ok. 35 min. Ostudzić, przekroić na dwa placki.
3.Krem: budynie ugotować na mleku z dodatkiem (wedle uznania) ok. 2 płaskich łyżek kakao. Ostudzić, utrzeć z masłem/ margaryną.
4.Biszkopt przekroić na pół, ułożyć 2/3 porcji kremu, posmarować dżemem (kolejność dżemu i kremu może być także odwrotna). Przykryć biszkoptem, posmarować wierzch resztą kremu.
5.2 czekolady rozpuścić z 1/4 kostki masła, wymieszać z rodzynkami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Smacznego ;)
Porady
Rodzynki najlepiej zalać alkoholem i wstawić do lodówki na noc,
Dzięki nim smak ciasta jest wyjątkowy i bardzo intensywny.
Komentarze