Masa budyniowa:
- 20 dag masła
- 3 szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 3 żółtka
- 1 budyń Dr Oetkera waniliowy lub śmietankowy
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- cukier waniliowy
Polewa:
- 2 gorzkie czekolady (lub deserowe)
- 10 dag masła lub margaryny KASIA (1/2 kostki)
- 4 duże łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
oraz:
- 40 dag śliwek suszonych dobrej jakości (np. kalifornijskich)
- 0,5 - 1 szklanki wódki (ja dałam 1 szklankę Amaretto)
- ¾ szklanki wody i 2 łyżki cukru na syrop w którym ugotujemy śliwki
(czynność tę wykonujemy na co najmniej 12 godz. przed wykonaniem ciasta
aby śliwki wchłonęły alkohol).
- kokos do posypania
1.SYROP Z ŚLIWEK: Z wody i cukru gotujemy syrop do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 minut
aby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić (płyn zachować), ostudzić.
W naczyniu, które da się szczelnie przykryć zalać śliwki alkoholem.
Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12 godz.)
2.BISZKOPT:Białka ubić na sztywno, gdy ubite dodawać cukier,
potem po jednym żółtku, następnie przesiać mąkę z proszkiem,
dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać mikserem
na najmniejszych obrotach.
Wyłożyć do foremki 25x40 cm i upiec w temperaturze 170oC piekarnika elektrycznego przez 30-35minut.
3.MASA BUDYNIOWA: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować
i wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszać i ugotować tak jak budyń
(uważać bo się łatwo przypala lub wykonać własnym sposobem).
Gdy ostygnie utrzeć z miękkim masłem.
4.Wystudzony biszkopt skropić lekko syropem z gotowania śliwek
i wódką którą śliwki nie wpiły,
następnie wyłożyć masę budyniową,
a na masę układać jedna przy drugiej śliwki, wstawić do lodówki.
5.POLEWA: Składniki polewy rozgrzać na parze lub w rondlu z grubym dnem,
dobrze rozmieszać i polać śliwki, posypać kokosem i schłodzić.
Ciasto najlepiej kroić ciasto schłodzone ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie, gdyż polewa jest twarda.
Porady
Gdy chcemy aby polewa była miększa to dodajemy więcej mleka.
Komentarze