Pijak kokosowo makowy

4.5 (159 ocen)

  • 15 min

Pyszne ciasto, ale nie dla dzieci :-)

  • 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 białek
    150g cukru
    150g wiórek kokosowych
    150g suchego maku
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    Kostka margaryny
    Budyń śmietankowy
    3 żółtka
    3 łyżki cukru pudru

    Polewa:
    0,5 kostki margaryny
    2 kopiaste łyżki kakao
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mleka

    Dodatkowo:
    4 paczki herbatników
    Wódka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole

Pijak kokosowo makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pijak 1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.

    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy.

    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180' przez ok. 40 minut.

    Masa:

    Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, budyń gotujemy i przestudzony dodajemy do masy.

    Polewa:

    Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kakao, cukier puder i mleko, szybko mieszamy do połączenia się składników

    Na talerzyk wylewamy trochę wódki i maczamy w niej herbatniki od razu kładąc na masę.

    Na gotowe ciasto wylewamy polewę i odstawiamy do zastygnięcia.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Mak Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Pijak

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Pijak

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

joanna30 Pyszne, mocno alkoholowe ciasto tylko dla dorosłych.

5 (9 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort kokosowo - makowy z kremem budyniowy

To może cię zainteresować