Pierś z kaczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kaczki umyć, osuszyć i ponacinać skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa.Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piersi doprawić solą i pieprzem.Skórą do dołu położyć piersi na rozgrzaną patelnię i tak smażyć przez 5-6 min, następnie odwrócić pierś na druga stronę i smażyć ok 1 min. Na tłuszczu z kaczki smażyć jabłka, aby lekko zmiękły. Pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć usmażonymi na kaczym tłuszczu jabłkami i posypać posiekanym rozmarynem. Piec ok. 15 min z funkcją grilla, aby skórka się zrumieniła. Jeżeli nie lubimy zbyt czerwonego mięsa kaczkę pieczemy dłużej, ale ja uważam, że taka różowa jest najsmaczniejsza. Smacznego!
Komentarze