Pierś z kaczki z jabłkami

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Klasyczne połączenie mięsa z kaczki z jabłkami to pyszne i delikatne danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 piersi z kaczki
    2 duże kwaskowe jabłka
    listki świeżego rozmarynu
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kaczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kaczki umyć, osuszyć i ponacinać skórę tak, aby nie uszkodzić mięsa.Piekarnik rozgrzać do 200 st. Piersi doprawić solą i pieprzem.Skórą do dołu położyć piersi na rozgrzaną patelnię i tak smażyć przez 5-6 min, następnie odwrócić pierś na druga stronę i smażyć ok 1 min. Na tłuszczu z kaczki smażyć jabłka, aby lekko zmiękły. Pierś przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć usmażonymi na kaczym tłuszczu jabłkami i posypać posiekanym rozmarynem. Piec ok. 15 min z funkcją grilla, aby skórka się zrumieniła. Jeżeli nie lubimy zbyt czerwonego mięsa kaczkę pieczemy dłużej, ale ja uważam, że taka różowa jest najsmaczniejsza. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować