Pierożki samosy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zapach kadzideł, fajny bollywoodzki film i dobra kuchnia indyjska, która kryje w sobie wiele tajemnic zapachowo-wzrokowo-smakowych. Ja przedstawię wam moje ulubione i bardzo łatwe w wykonaniu samosy

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto do samosów:
    - 1 filiżanka mąki pszennej
    - 2 łyżeczki oliwy
    - szczypta soli
    - 1/4 łyżeczki kozieradki
    - olej do smażenia

    Składniki na nadzienie do samosów:
    - 3 średniej wielkości ziemniaki,ugotowane, obrane i rozgniecione
    - 1-2 zielone papryczki chili, drobno pokrojone
    - 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
    - 1 łyżeczka świeżej kolendry, drobno posiekanej
    - 1/2 łyżeczki garam masala
    - szczypta soli, czerwonego mielonego chili, kilka rodzynków
    - 1/2 łyżeczka amchur (suszone mielone mango).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierożki samosy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać wszystkie składniki ciasta, dodawać stopniowo wodę, zagnieść. Gdy ciasto będzie miękkie i gładkie, przykryć muślinową ściereczką i odstawić na ok. 10-15 minut. Wymieszać w misce składniki nadzienia. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, rozwałkować na placuszki o średnicy ok. 5 cm. Każdy placuszek naciąć do połowy, formować stożek, napełniać łyżeczką nadzieniem i skleić (żeby ciasto się skleiło, posmarować odrobiną wody). Nagłębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej, smażyć pierożki na rumiano na średnim ogniu przez 15-20min. Podawać na gorąco np. z chutneyem (sos).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować