Zapach kadzideł, fajny bollywoodzki film i dobra kuchnia indyjska, która kryje w sobie wiele tajemnic zapachowo-wzrokowo-smakowych. Ja przedstawię wam moje ulubione i bardzo łatwe w wykonaniu samosy
20 min
Składniki:
Składniki na ciasto do samosów:
- 1 filiżanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki oliwy
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki kozieradki
- olej do smażenia
Składniki na nadzienie do samosów:
- 3 średniej wielkości ziemniaki,ugotowane, obrane i rozgniecione
- 1-2 zielone papryczki chili, drobno pokrojone
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 1/2 łyżeczki garam masala
- szczypta soli, czerwonego mielonego chili, kilka rodzynków
- 1/2 łyżeczka amchur (suszone mielone mango).
Pierożki samosy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać wszystkie składniki ciasta, dodawać stopniowo wodę, zagnieść. Gdy ciasto będzie miękkie i gładkie, przykryć muślinową ściereczką i odstawić na ok. 10-15 minut. Wymieszać w misce składniki nadzienia. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, rozwałkować na placuszki o średnicy ok. 5 cm. Każdy placuszek naciąć do połowy, formować stożek, napełniać łyżeczką nadzieniem i skleić (żeby ciasto się skleiło, posmarować odrobiną wody). Nagłębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej, smażyć pierożki na rumiano na średnim ogniu przez 15-20min. Podawać na gorąco np. z chutneyem (sos).
Komentarze