Crumble malinove

0 (0 ocen)

  • 25 min

Rok temu w walentynki mój były chłopak zrobił dla mnie crumble malinowe i dodał od siebie małe serduszko. Do dzisiaj jak to wspominam robi mi się ciepło na serduszku... a crumble? już zawsze z malutkim sercem na 14 lutego :)

  • 25 min

Składniki:

  • - 1 szklanka mąki
    - 2 łyżeczki cukru ( może być brązowy)
    
- 50 g masła
    - 1 jajko
    - świeże maliny (lub inne czerwone ulubione owoce)

Crumble malinove - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier i pokrojone w kawałki masło zmiksować w blenderze. Dodać jajko i miksować jeszcze chwilę, aż składniki zaczną się łączyć. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki zawinięte w folię. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkowane ciasto wyłożyć do nasmarowanych masłem foremek, podziurawić spód i obciążyć fasolą lub ryżem. Po 15 minutach pieczenia zdjąć obciążenie i piec jeszcze 8-10 minut, aż się zarumieni. Ostudzić w formie. Tarty wyłożyć całymi, bądź zmiksowanymi owocami i zapiekać przez 5 minut w temp 180 stopni.

Porady

jeśli nie jest akurat sezon na świeże owoce zawsze możemy wykorzystać mrożonki, po wyjęciu można posypać cukrem pudrem i jeść ciepłe z gałką waniliowych lodów Pychota!

Komentarze

Podobne przepisy