Pierożki drożdżowe nadziane

4.99 (160 ocen)

  • 3 godz.

Pierożki doskonale smakują na ciepło i zimno. Można je podawać z sosem czosnkowym lub z czystym barszczem czerwonym.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    10 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    ¾ kostki margaryny
    1 szkl. mleka
    3 żółtka
    1 czubata łyżka śmietany
    2 łyżeczki soli

    Farsz:
    ½ kg pieczarek
    1 duży por
    2 papryki czerwone
    2 filety z kurczaka ( 50-60 dag)
    przyprawa gyros
    20 dag sera żółtego
    ½ małego słoika przecieru pomidorowego (ok. 3 łyżeczki)
    sól, pieprz
    tłuszcz do smażenia

    Dodatkowo:
    jajko po posmarowania
    zioła do posypania

Wystaw ocenę:

4.99 (160 ocen)

Pierożki drożdżowe nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Mleko lekko podgrzać. Żółtka roztrzepać. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, mleko, drożdże, żółtka, śmietanę i wystudzoną margarynę. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Ciasto rozwałkować na grubsze niż na pierogi, szklanką wykrawać kółka nakładać łyżeczkę farszu i dobrze zlepić brzegi. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać ulubionymi ziołami.
  • 2. Farsz: pora sparzyć i pokroić w piórka. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora i pieczarki przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Dusić do miękkości. Mięso pokroić w drobną kostkę i usmażyć z przyprawą gyros. Mięso połączyć
    z warzywami, przyprawić solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy. Dobrze wymieszać. Do wystudzonego farszu dać starty na dużych oczkach ser żółty (możemy troszkę zostawić do posypania pierożków).
  • 3. Pierożki układamy na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 170-180 stopni na złoty kolor.

Porady

Pierożki robiłam pierwszy raz i za cienko rozwałkowałam ciasto dlatego mi troszkę zostało. Następnym razem będę wiedzieć, że ciasta nie ma co oszczędzać :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Papryka Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować