Delikatne ciasto pierogowe z farszem szpinakowym, polane pysznym sosem.
20 min
Składniki:
Składniki na ciasto;
½ kg mąki,
½ szklaki ciepłej wody,
1 żółtko,
Składniki na farsz:
½ kg szpinaku
3 łyżki oliwy extra vergine
4 ząbki czosnku,
1 cebula
sól i pieprz do smaku,
szczypta gałki muszkatałowej
20 dag twarogu
sos:
20 dag sera Dor blu,
3 łyżki mleka,
2 łyżki jogurtu naturalnego- gęstego
3 łyżki tartego parmezanu
Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, wodę, szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić.
2.W międzyczasie myjemy szpinak i suszymy. Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy odcedzony szpinak i dusimy do momentu aż wyparuje z patelni woda. Dodatkowo odcedzamy szpinak przez sito. Do wystudzonego i odcedzonego szpinaku dodajemy twaróg; doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatałową i mieszamy na jednolitą masę.
3.Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
4.Bezpośrednio przed podaniem przygotowujemy sos: na patelni rozdrabniamy ser Dor blue, podgrzewamy na małym ogniu aż się roztopi; cały czas mieszając. Tak roztopiony ser podlewamy sukcesywnie mlekiem ( w małych porcjach), i zagotujemy, dodajemy na koniec jogurt i znowu zagotowujemy.
5.Pierogi wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy dużą ilością startego parmezanu.
Komentarze