Są naszym ulubionym daniem. Osiemnastoletnia córka i mąż mogliby je jeść na okrągło.
Składniki:
Na około 50 sztuk
Farsz: 1,5 kg kapusty
● 600 g mięsa (może być z rosołu)
● 4 cebule
● olej do smażenia
● pieprz
● sól
● przyprawa uniwersalna
Ciasto: jajko
● 2,5 szklanki mąki pszennej
Pierogi z mięsem i i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę gotujemy, odcedzamy,
studzimy, odciskamy
i przepuszczamy przez maszynkę
razem z mięsem, doprawiamy.
Cebule kroimy,
smażymy, trochę zostawiamy
do okraszenia, resztę dodajemy
do farszu.
2.Zagniatamy ciasto, dodając
100 ml wody, rozwałkowujemy
na cienki placek.
Szklanką wycinamy krążki,
układamy farsz i sklejamy
pierogi. Gotujemy w osolonym
wrzątku ok. 4 min od
wypłynięcia. Przed podaniem
okraszamy cebulką.
Komentarze