Pierogi z mięsem

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierogi, kto ich nie lubi. Jedni lubią z mięsem inni z owocami, nadziewanie rożnym farszem,smakowo udoskonalane w/g potrzeb rodziny. U nas królują z mięsem, nasza córka też je uwielbia!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka pszenna - 1 kg (plus do obsypania)
    woda (ciepła) - ile mąka zabierze
    sól - szczypta
    olej - 2 łyżki


    Farsz:

    mięso wieprzowe - 1,5 kg
    cebula - 2 sztuki
    jajko - 1 sztuka
    sól, pieprz - do smaku
    magi - 1 łyżka


    Smażenie:

    olej - 4 łyżki


    Okraszenie pierogów:

    cebula - 4 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od mięsa.
    Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Zajmuje to około godziny do półtorej w zależności czy mięso jest w jednym kawałki czy pokrojone na mniejsze części. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Gdy mięso będzie miękkie cebula zdąży nam się ostudzić. Mięso ostudzone lub nie (jak wolicie) mielimy w maszynce, dodajemy do zmielonego mięsa cebulę, ta, którą podsmażaliśmy wcześniej. Ja dodaję cebulę w takiej postaci, jeśli wolicie możecie ją także zmielić. Przyprawiamy solą, pieprzem i magi. Dodajemy jajko, które zwiąże nam całość. Farsz musi mieć wyrazisty smak, gdy dodamy go do ciasta będzie mdły jeśli zbyt "delikatnie" go przyprawiamy.
  • 2. Teraz ciasto:
    Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej i ciągle mieszając ciepłą wodę.Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski możemy przełożyć je, na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać. Aby sprawdzić, czy mamy dobrze wyrobione ciasto, przecinamy je na pół i w miejscu przecięcia, na ściankach powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Jeśli są pęcherzyki ciasto mamy gotowe, jeśli nie, musimy wyciskać siódme poty dalej;) Ciasto rozwałkowujemy partiami. Odcinamy/rwiemy kawałkami (pozostałe przykrywamy ściereczką aby nie obsychało) robimy kulkę, robimy placek i rozwałkowujemy. Wycinamy kółka szklanką , kubkiem i na środek kółka dajemy farsz." Łamiemy" kółko na połowę, dociskamy mocno w miejscu połączenia się brzegów ciasta i formujemy kształt jaki lubimy. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, od wypłynięcia 2 -3 minuty. Pozostaje nam usmażenie pozostałej cebuli i polanie nią ugotowanych pierogów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować