Pierogi z ciecierzycą i kaszanką

0 (0 ocen)

Pierogi z kaszanką , ciecierzycą oraz dużą ilością cebuli i natki pietruszki.Ciekawe rzadko spotykane i oryginalne w smaku.

Składniki:

  • (Na ok 50 pieogów)
    Ciasto:
    300g. mąki pszennej
    1 szklanka wrzątku
    1 jajko
    szczypta soli
    Farsz:
    250g. ugotowanej ciecierzycy
    300g. kaszanki
    2 cebule
    1/2 szklanki rosołu lub bulionu z kostki
    1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka czubrycy czerwonej
    1 łyżeczka peperoncini lub chili
    1 łyżeczka soli

    podsmażona cebula do okraszenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone Pierogi Ciasto

Pierogi z ciecierzycą i kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Na stolnicę wysypujemy mąkę z solą , wlewamy wrzątek. Nożem zagniatamy ciasto krojąc je aż powstaną kluski ( tak zaparzamy mąkę) Do ciasta dodajemy jajko , ugniatamy dłońmi aż stanie się gładkie i jednolite. Odstawiamy pod przykryciem by odpoczęło.
  • 2. Farsz: Ciecierzycę miksujemy blenderem na nie całkiem gładką masę.
    Kaszanki odwijamy z błonek , rozdrabiamy widelcem.
    Cebulę obieramy , siekamy drobno.
    Składniki na farsz dokładnie razem mieszamy dłońmi.
  • 3. Odrywamy po kawałku ciasta , wałkujemy go cienko na stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy szklanką kółka na które nakładamy ok. 1 łyżkę farszu. Zlepiamy pieroga tworząc na brzegach falbanki.
  • 4. Gotujemy w osolonym wrzątku 1 min. po wypłynięciu na wierzch. Przekładamy pierogi do zimnej wody lub nią polewamy unikniemy w ten sposób sklejeniu się ciasta nawet gdy pierogi już poleżą.
  • 5. Podajemy okraszone smażoną cebulą lub odsmażone na tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować