pierogi z ciasta drożdżowgo nadziewane kurczakiem

4.5 (194 ocen)

  • 45 min

Pyszne pierożki jako główne danie bądź na przegryzkę. Pyszne na zimno i ciepło. Do szkoły, pracy na piknik.

  • 45 min

Składniki:

  • ciato:
    0,5 kg mąki
    30 g drożdży
    1 szkl. ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    farsz:
    1 cebula
    2 piersi z kurczaka
    1 żółta papryka
    30 dag pieczarek
    1 por
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Pierogi z ciasta drożdżowgo nadziewane kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże rozpuszczamy w 0,5 szkl. ciepłego mleka 1 łyżce cukru i 1 łyżce mąki zostawiamy do wyrośnięcia na 5 min. Resztę ciasta mieszamy dodajemy zaczyn wyrabiamy i pozostawimy do wyrośnięcia na 20-30 min.
    Farsz: smażymy cebule, dorzucamy pokrojone w drobną kostkę piersi z kurczaka, pokrojone pieczarki dusimy na koniec dorzucamy paprykę i pokrojonego pora.
    Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka jak do pierogów nadziewamy farszem i zaklejamy. Pierogi układamy na wysmarowanej blaszce do pieczenia i skrapiamy wodą i pieczemy 10- 15 min w 200 st.

Porady

Nadzienie możemy sami komponować wg uznania. Mogą się rozklejać, ale mimo wszystko są pyszne. Można je czymś posypać i zajadać z sosem np. czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować