Pierogi bieszczadzkie z serem i ziemniakami

4.5 (177 ocen)

Polecam na rodzinny obiad. Rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • Farsz:
    -1,5 kg ziemniaków
    - 25 dag sera półtłustego
    - 1 śmietana 0,5 l 18%
    Ciasto:
    -0,5 kg mąki
    -żółtko
    -sól
    -3 łyżki oleju
    -mleko, letnia woda razem około 1/3 szklanki
    -1 kostka masła
    Dodatki:
    - 1 cebula
    - 20 dag chudego boczku
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi bieszczadzkie z serem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Farsz:
    Obrane ziemniaki zasalamy i zalewamy wrzątkiem.
    Gotujemy na wolnym ogniu. Gdy zaczynają pękać odcedzamy, odparowujemy i dusimy na gładką masę(musimy użyć jeden gatunek ziemniaków kruchych). Pod koniec dodajemy 1/3 kostki masła i dalej dusimy. Po kilku minutach dodajemy 1/2 śmietany kwaśnej i łączymy z ziemniakami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser rozcieramy widelcem żeby nie było grudek następnie łączymy z ziemniakami.
    2.Ciasto :
    W trakcie gotowania ziemniaków przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do salaterki robimy dołek do którego dajemy żółtko, sól wodę mleko i olej i łączymy mieszając widelcem. Następnie ciasto dajemy na stolnice posypana obficie mąką i wyrabiamy. Ciasto ma być tzw. "wolne" rozwałkowujemy i wycinamy krążki o średnicy 4-5 cm dodajemy 2 łyżeczki farszu i sklejamy powtarzając czynność do wykorzystania wszystkich składników. Gotujemy na osolonej wodzie 2-3 minuty do wypłynięcia.
    3.Boczek, cebulkę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię dajemy pierwsze boczek potem dodajemy cebulkę gdy się zarumieni dodajemy masło, sól i odstawiamy z ognia.
    Tak przygotowaną omastą polewamy ugotowane pierogi.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować