Piernik z masa serową

4.5 (153 ocen)

Pachnący przyprawą korzenną piernik, pysznie wilgotny, przełożony gotowanym serem.

Składniki:

  • Na piernik:
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 jajka
    2 łyżki kakao
    2 łyżki miodu
    125 g masła lub margaryny
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    2 łyżeczki przyprawy do piernika

    Na masę serową:
    500 g serka śmietankowego, mielonego
    250 g masła lub margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka


    Polewa:
    125 g masła
    8 łyżek cukru
    4 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z masa serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piernik z masą serową 1. Do garnuszka włożyć masło,miód, kakao i cukier i cukier waniliowy. Wszystko rozpuścić na małym, cały czas mieszając, tak aby się nie przypaliło. Odstawić do przestygnięcia.
  • Piernik z masą serową 2. Kiedy wszystko lekko przestygnie dodać zimne mleko i dokładnie wymieszać.
  • Piernik z masą serową 3. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wsypać do miski. Dodać do tego przyprawę do piernika i mieszając rózgą stopniowo dodawać rozpuszczoną masę. Następnie wbijać po jednym jajku nadal mieszając, aż osiągniemy jednolitą masę.
  • Piernik z masą serową 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 30 min. Sprawdzamy czy piernik jest upieczony drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Piernik z masą serową 5. Masa. Margarynę i cukier puder umieszczamy w aluminiowym lub teflonowym garnku, następnie rozpuszczamy cały czas mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • Piernik z masą serową 6. W tym czasie mleko jaja, budyń i ser miksujemy za pomocą miksera. Zmiksowany ser dodajemy do rozpuszczonej margaryny z cukrem i cały czas mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu zaraz po pojawieniu się pierwszych bąbelków.
  • Piernik z masą serową 7. Piernik za pomocą długiego noża przecinamy na trzy części. Należy uważać, bo ciasto jest wilgotne i delikatne.
  • Piernik z masą serową 8. Jedną część piernika umieszczamy w tortownicy, zalewamy ją połową ciepłej masy serowej. Przykrywamy następnym plackiem i wylewamy drugą połowę masy, znów przykrywamy plackiem. Zostawiamy do zastygnięcia masy.
  • Piernik z masą serową 9. Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować