Piernik z masa serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnuszka włożyć masło,miód, kakao i cukier i cukier waniliowy. Wszystko rozpuścić na małym, cały czas mieszając, tak aby się nie przypaliło. Odstawić do przestygnięcia.
2.Kiedy wszystko lekko przestygnie dodać zimne mleko i dokładnie wymieszać.
3.Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wsypać do miski. Dodać do tego przyprawę do piernika i mieszając rózgą stopniowo dodawać rozpuszczoną masę. Następnie wbijać po jednym jajku nadal mieszając, aż osiągniemy jednolitą masę.
4.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy przez ok. 30 min. Sprawdzamy czy piernik jest upieczony drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
5.Masa. Margarynę i cukier puder umieszczamy w aluminiowym lub teflonowym garnku, następnie rozpuszczamy cały czas mieszając. Zostawiamy do ostygnięcia.
6.W tym czasie mleko jaja, budyń i ser miksujemy za pomocą miksera. Zmiksowany ser dodajemy do rozpuszczonej margaryny z cukrem i cały czas mieszając zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu zaraz po pojawieniu się pierwszych bąbelków.
7.Piernik za pomocą długiego noża przecinamy na trzy części. Należy uważać, bo ciasto jest wilgotne i delikatne.
8.Jedną część piernika umieszczamy w tortownicy, zalewamy ją połową ciepłej masy serowej. Przykrywamy następnym plackiem i wylewamy drugą połowę masy, znów przykrywamy plackiem. Zostawiamy do zastygnięcia masy.
9.Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze