Piernik z masą makową

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Na pomysł przełożenia piernika masą makową wpadła mama. Takie połączenie okazało się bardzo smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g mąki
    120 g margaryny
    250 g cukru
    2 jajka
    3 łyżeczki kakao
    1 op. przyprawy do piernika
    1 szkl. mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    500 g masy makowej
    Garść rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i ostudzić.
  • 2. Jajka z cukrem ubić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika.
  • 3. Wymieszać, wlać tłuszcz i dalej mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Rodzynki oprószyć mąką i dodać do masy. Wymieszać.
  • 4. Piernik przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 60 min.
  • 5. Gotowy i wystygnięty piernik przekroić na pół, albo na trzy części i przełożyć masą makową. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować