Piekielny wok

4.49 (171 ocen)

Szybkie i zdrowe danie z woka. Uwaga piekielnie ostre!!

Składniki:

  • 250 g piersi z kurczaka
    Marynata:
    3 łyżki oleju
    1 łyżka pieprzu cayenne
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    2 szczypty gałki muszkatołowej
    2 szczypty soli

    warzywa:
    1 1/2 większych marchewek
    1 pietruszka
    1/2 małego selera
    1/2 papryki czerwonej papryki
    1 łyżka kremu słodko-kwaśnego na bazie octu balsamicznego
    sól
    2 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżi oleju z orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piekielny wok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś przekrawamy na pół i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty, mieszamy.
    Odstawiamy do lodówki na 3 godziny
  • 2. Warzywa myjemy, osuszamy i obieramy. Warzywa kroimy w cienkie paski.
  • 3. W woku rozgrzewamy dwa rodzaje olejów. Dodajemy marchew, smażymy 3 minuty, dodajemy pietruszkę i smażymy 3 min, dodaemy selera mieszamy. Smażymy ok 15-20 min na małym ogniu co jakiś czas mieszając warzywa.
  • 4. Na koniec smażenia dodajemy paprykę i smażymy jeszcze około 10 min.co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy krem słodko-kwaśny, mieszamy
  • 5. Z woka wyjmujemy warzywa i wrzucamy zamarynowane mięso. Smażymy 15 min. Dodajemy warzywa smażymy kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Egzotyczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować