• Pieczony pstrąg

    Dodane przez: Wilczex

  • Pyszne danie dla amatorów ryb.

  • Składniki

    Składniki:

    4 średnie wypatroszone pstrągi
    kostka masła
    kilka ząbków czosnku
    sól morska
    pęczek natki pietruszki
    pęczek koperku
    pieprz
    papryka słodka
    cytryna
    zioła (prowansalskie, oregano, cząber, odrobina tymianku)
    folia aluminiowa

  • Sposób przygotowania

    1.
    pstrąg - krok 1

    Ryby myjemy i osuszamy, następnie nacieramy solą morską (w środku i na zewnątrz) oraz ziołami, posiekaną zieleniną i pieprzem w środku. Zawijamy w folię aluminiową w łódeczki tak, aby rozcięcie na brzuchu zostało niezakryte. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy masło czosnkowe - mieszamy miękkie masło z posiekanym czosnkiem, przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy ryby, do środka każdej z nich (nie odwijamy z folii!) dodajemy po porządnej łyżce masła czosnkowego i skrapiamy sokiem z cytryny wstawiamy do nagrzanego do 200st. piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut. Po tym czasie odwijamy folię, posypujemy czerwoną słodką papryką i pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aby ryba się zarumieniła.

  • Rady

    Najlepiej smakuje z ziemniakami hojnie posypanymi zieleniną.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, moj_niedzielny_obiad, pstrąg, w cebulce i boczku, konkurs_zdrowie, dania z piekarnika
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Wilczex

Wilczex 23

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-13T12:27:44+02:00

221 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »