Pieczony filet z indyka

4.5 (189 ocen)

Delikatny,soczysty indyk smakuje wyśmienicie zarówno na zimno jak i na ciepło.Możemy go upiec dużo wcześniej i jest naprawdę prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 filet z indyka
    2-3 łyżki oliwy
    1 łyżka świeżego tymianku
    2 łyżki syropu klonowego
    2 łyżki musztardy dijon
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony filet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników robimy marynatę w której dokładnie obtaczamy filet z indyka.Przykrywamy mięso folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie zdejmujemy folię i wkładamy mięso do rękawa przeznaczonego do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C przez około 45-50 minut.Około 10 minut przed końcem czasu pieczenia możemy naciąć rękaw,aby mięso delikatnie zrumienić.Jednak nie możemy piec go w ten sposób zbyt długo,żeby mięso nie wyschło.Jeżeli chcemy podać indyka na gorąco zaraz po upieczeniu pamiętajmy,aby po wyjęciu z piekarnika mięso odpoczęło około 15 minut zanim zaczniemy go kroić.U mnie mięso było całkowicie przestudzone.Pokroiłam plastry i odgrzałam na patelni używając pozostałości spod pieczenia różnych mięs.Podałam z sosem z żurawiny i duszoną marchewką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować