Pieczony filet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników robimy marynatę w której dokładnie obtaczamy filet z indyka.Przykrywamy mięso folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.Po tym czasie zdejmujemy folię i wkładamy mięso do rękawa przeznaczonego do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180'C przez około 45-50 minut.Około 10 minut przed końcem czasu pieczenia możemy naciąć rękaw,aby mięso delikatnie zrumienić.Jednak nie możemy piec go w ten sposób zbyt długo,żeby mięso nie wyschło.Jeżeli chcemy podać indyka na gorąco zaraz po upieczeniu pamiętajmy,aby po wyjęciu z piekarnika mięso odpoczęło około 15 minut zanim zaczniemy go kroić.U mnie mięso było całkowicie przestudzone.Pokroiłam plastry i odgrzałam na patelni używając pozostałości spod pieczenia różnych mięs.Podałam z sosem z żurawiny i duszoną marchewką.
Komentarze