Pieczone ziemniaki w mundurkach z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, pozostawione w mundurkach, dokładnie przemywamy. Skroplone oliwą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200° C. Zapiekamy ok.40 min. Należy pamiętać, by w trakcie przygotowywania kilka razy obrócić ziemniaki, by równomiernie się zezłociły.
W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe: masło łączymy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę.
Upieczone ziemniaki rozcinamy na pół, ale tak, by połówki nadal się łączyły. Do środka wkładamy przygotowane masło czosnkowe i chwilę zapiekamy, aby masło się rozpuściło.
Wierzch posypujemy koperkiem.
Porady
Można wcześniej obgotować ziemniaki w wodzie i potem tylko zapiec w piekarniku.
Komentarze