Pieczone ziemniaki w mundurkach z masłem czosnkowym

4.5 (153 ocen)

  • 50 min

Pieczone ziemniaki świetnie smakują z duszonymi i pieczonymi mięsami. Masło czosnkowe nadaje ziemniakom cudowny aromat i smak.

  • 50 min

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    oliwa z oliwek- do skroplenia
    2 łyżki miękkiego masła
    2 ząbki czosnku
    koperek- do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaki w mundurkach z masłem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, pozostawione w mundurkach, dokładnie przemywamy. Skroplone oliwą wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200° C. Zapiekamy ok.40 min. Należy pamiętać, by w trakcie przygotowywania kilka razy obrócić ziemniaki, by równomiernie się zezłociły.

    W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe: masło łączymy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę.

    Upieczone ziemniaki rozcinamy na pół, ale tak, by połówki nadal się łączyły. Do środka wkładamy przygotowane masło czosnkowe i chwilę zapiekamy, aby masło się rozpuściło.

    Wierzch posypujemy koperkiem.

Porady

Można wcześniej obgotować ziemniaki w wodzie i potem tylko zapiec w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować