Pieczone kotlety z ciecierzycy

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Zamiast mięsnych kotletów postanowiłam wykorzystać do ich przygotowania cieciorkę.

  • 30 min

Składniki:

  • - puszka cieciorki
    - 3 łyżki kaszy jaglanej ugotowanej na wodzie
    - marchewka
    - kawałek korzenia pietruszki
    - pół cebulki dymki
    - jajko
    - łyżeczka masła
    - sól, pieprz, pieprz cayen, cząber, majeranek
    - kilka łyżek bułki tartej



Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Pieczone kotlety z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę odsączamy z zalewy i rozgniatamy porządnie widelcem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cząbrem. Dodajemy kaszę jaglaną.
  • 2. Na patelni roztapiamy masło i szklimy cebulkę wraz ze startą na drobnych oczkach marchewką i pietruszką. Doprawiamy dodatkowo majerankiem i pieprzem cayen.
  • 3. Dodajemy zawartość patelni do masy cieciorkowej i mieszamy. Dokładamy roztrzepane widelcem jajko i całość mieszamy.
  • 4. Z otrzymanej kombinacji formujemy zgrabne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej
    i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek i wstawiamy na ok 15-20 min do pieca.
  • 5. SMACZNEGO!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Kasza jaglana Marchewka Pietruszka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować