Pieczone jabłka z ryżem i orzechami

4.5 (174 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Печеные яблоки с рисом и орехами - popularny rosyjski deser.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jabłka (duże): 4 sztuki
    - ryż: 100 gramów
    - orzechy włoskie (pokrojone): 50 gramów
    - cukier brązowy: 3 łyżeczki
    - śmietanka (słodka): 4 łyżki
    - żółtko: 1 sztuka
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - konfitura wiśniowa: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pieczone jabłka z ryżem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż. Posiekane orzechy uprażyć na patelni (należy często je mieszać, aby się nie przypaliły. Dodać 2 łyżeczki brązowego cukru i mieszać do całkowitego jego rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia (także mieszając od czasu do czasu, aby się nie posklejały).
  • Pieczone jabłka 2. Przygotować jabłka: ściąć górę. Wyrążyć gniazda nasienne z częścią miąższu, uważając aby nie przedziurawić jabłka.
  • 3. Przygotować nadzienie: ugotowany ryż wymieszać z 1 łyżeczką cukru, cynamonem, śmietanką, żółtkiem i uprażonymi orzechami (1 łyżkę można zostawić do dekoracji).
  • Pieczone jabłka 4. Gotowym nadzieniem napełnić wydrążone jabłka.
  • Pieczone jabłka 5. Całość przykryć ściętą częścią jabłka. Jabłka w kilku miejscach ponakłuwać widelcem.
  • Pieczone jabłka 6. Zapiekać w naczyniu żaroodpornym w temp. ok. 200st. C przez 30-35 minut.
  • 7. Podawać z konfiturą wiśniową i (pozostawionymi wcześniej) orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować