Pieczone jabłka z ryżem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ryż. Posiekane orzechy uprażyć na patelni (należy często je mieszać, aby się nie przypaliły. Dodać 2 łyżeczki brązowego cukru i mieszać do całkowitego jego rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia (także mieszając od czasu do czasu, aby się nie posklejały).
2.Przygotować jabłka: ściąć górę. Wyrążyć gniazda nasienne z częścią miąższu, uważając aby nie przedziurawić jabłka.
3.Przygotować nadzienie: ugotowany ryż wymieszać z 1 łyżeczką cukru, cynamonem, śmietanką, żółtkiem i uprażonymi orzechami (1 łyżkę można zostawić do dekoracji).
4.Gotowym nadzieniem napełnić wydrążone jabłka.
5.Całość przykryć ściętą częścią jabłka. Jabłka w kilku miejscach ponakłuwać widelcem.
6.Zapiekać w naczyniu żaroodpornym w temp. ok. 200st. C przez 30-35 minut.
7.Podawać z konfiturą wiśniową i (pozostawionymi wcześniej) orzechami.
Komentarze