PIECZONE JABŁKA Z TWAROŻKIEM

4.48 (159 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Propozycja idealna na podwieczorek, kolację, śniadanie czy deser... jabłka nadziewane twarożkiem z cynamonem, kokosem oraz orzechami, zapieczone w piekarniku i podane z gęstym, aromatycznym sosem o smaku czarnej porzeczki. Nie jest to typowy słodki deser, gdyż delikatna słodycz przełamana jest nutą przyjemnego smaku czarnej porzeczki. Pyszne połączenie, które zadowoli nawet osoby, które za słodkim nie przepadają.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże jabłka
    200 g sera białego półtłustego
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka wiórek kokosowych
    garść orzechów włoskich
    glazura balsamiczna o smaku czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Pieczone jabłka z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy, odcinamy górną część (czapeczki) i wydrążamy z nich środki. Miąższ z jabłek drobno kroimy, wrzucamy do miski i mieszamy z rozdrobionym białym serem. Dodajemy cukier z wanilią, cynamon, wiórki kokosowe oraz grubo posiekane orzechy włoskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą serową nadziewamy wydrążone jabłka, następnie zakrywamy czapeczkami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 min. Podajemy polane glazurą balsamiczną o smaku czarnej porzeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować