Pieczone gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na farsz pora posiekać, podsmażyć na margarynie, dodać mięso mielone i rodzynki - smażyć 5 min. Następnie dodać wszystkie przyprawy, wbić jajko, wsypać bułkę tartą - dokładnie wymieszać.
2.Składniki marynaty połączyć - natrzeć gołębie na całej powierzchni (w środku i na zewnątrz). Przykryć i włożyć na 12 godzin do lodówki.
3.Gołębie wyjąć z marynaty (nie wycierać), nafaszerować przygotowanym mięsem.
4.Gołębie ciasno owinąć folią aluminiową, dociskając do siebie połówki klatki piersiowej. Piec 60 min (180 - 200 st. C).
Upieczone gołębie wyjąć z folii. Podawać na ciepło lub na zimno.
Porady
Czas przygotowania potrawy nie uwzględnia czasu marynowania gołębi.
Gołębie przed pieczeniem dla pewności można spiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką kuchenną.
Komentarze