Pieczone gołąbki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Marynowane gołębie nafaszerowane mięskiem :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 gołębie oskubane, wypatroszone i opalone nad ogniem (rasa King)

    Marynata:
    6 łyżeczek ketchup'u pikantnego
    1 opakowanie Party Dip Serowy (9 g)
    2 łyżeczki majeranku

    Farsz:
    250 g mięsa mielonego z indyka
    3 łyżeczki margaryny
    20 g rodzynek
    1 mały por (40 g)
    1 łyżka majeranku
    1/4 łyżeczki białego pieprzu mielonego
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Pieczone gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone gołąbki 1. Na farsz pora posiekać, podsmażyć na margarynie, dodać mięso mielone i rodzynki - smażyć 5 min. Następnie dodać wszystkie przyprawy, wbić jajko, wsypać bułkę tartą - dokładnie wymieszać.
  • Pieczone gołąbki 2. Składniki marynaty połączyć - natrzeć gołębie na całej powierzchni (w środku i na zewnątrz). Przykryć i włożyć na 12 godzin do lodówki.
  • Pieczone gołąbki 3. Gołębie wyjąć z marynaty (nie wycierać), nafaszerować przygotowanym mięsem.
  • Pieczone gołąbki 4. Gołębie ciasno owinąć folią aluminiową, dociskając do siebie połówki klatki piersiowej. Piec 60 min (180 - 200 st. C).
    Upieczone gołębie wyjąć z folii. Podawać na ciepło lub na zimno.

Porady

Czas przygotowania potrawy nie uwzględnia czasu marynowania gołębi. Gołębie przed pieczeniem dla pewności można spiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką kuchenną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz mięsny Marynata Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować